Kuva: Tuomas Porkkala
Oreck kuin Schwarzenegger. Bruce Oreckia ja Arnold Schwarzeneggeriä yhdistää Yhdysvallat, kehonrakennus ja rakkaus ympäristöasioihin. Molemmat ovat myös samasta syystä syyskuussa Suomessa.

Tuhlailulle loppu – Suomen energiateollisuudella paljon annettavaa

Industrial Prime FI | helmikuu 6, 2014

Shares

Industrial Prime FI

helmikuu 6, 2014

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck on viettänyt Suomessa lähes viisi vuotta. Vuosien aikana energiasta ja ympäristöasioista kiinnostuneelle miehelle on muodostunut maasta oma mielipiteensä. Hän ei pidä ollenkaan mahdottomana ajatuksena sitä, että Suomi olisi merkittävä toimija kansainvälisessä energiabisneksessä tulevaisuudessa.

– Jos puhutaan esimerkiksi öljyn ja kaasun tuotannosta, Suomi tuskin tulee olemaan maailman johtava toimija. Energia-ala tarvitsee kuitenkin kipeästi uusia toimivia ratkaisuja ja Suomessa ollaan hyviä niiden kehittämisessä. Vain mielikuvitus on rajana, sillä energia liittyy elämän kaikkiin osa-alueisiin.

Oreckin mukaan tärkeämpää, kuin löytää vastaus siihen, mistä polttoaineita saadaan lisää ja miten niitä opitaan tuottamaan ja kuluttamaan ympäristöystävällisesti, on oppia käyttämään energiaa oikein.

– Tuhlaamme energiaa joka päivä aivan liikaa. Emme osta rapujuhliinkaan 12 rapua ja heitä pois kymmentä, mutta niin teemme energian kanssa joka päivä. Se energia, jota ei kuluteta, ei myöskään luo hiilidioksidipäästöjä eikä jätettä. Täytyisi löytää keinoja, miten voimme olla tehokkaampia. Energian säästäminen koskee kaikkia ja kaikkea, esimerkiksi rakennuksia, ajoneuvoja ja valaistusta, hän luettelee.

Mahdollisuuksien maailma

Oreck on näyttänyt esimerkkiä uudistamalla hiljattain Yhdysvaltain suurlähetystön Helsingissä. Rakennus kuluttaa jopa 50 prosenttia vähemmän sähköä kuin aiemmin. Hänen mukaansa energiaan liittyvien päästöjen-, kulutuksen- ja tuotannon suhteet ovat maailmalla sellaisia, että muutos ei ole vain tarpeellinen, se on pakollinen. Suurlähettilään mukaan se luo myös bisnestilaisuuksia.

– Kaikki mikä vallankumouksellistaa energiateollisuuden on mahtava bisnes. Jos voidaan kehittää jotain, mikä on hyväksi planeetalle ja ihmiselle, se tarkoittaa tuottoa. Suomessa ollaan monessa asiassa jo oikeilla jäljillä esimerkiksi bioenergian ja tehokkuuden suhteen, hän vihjaa ja jatkaa, että parannettavan varaa kuitenkin on.

 

”Emme osta rapujuhliinkaan 12 rapua ja heitä pois kymmentä, mutta niin teemme energian kanssa joka päivä”

 

Oreck uskoo, että USA ja Suomi voisivat joskus jopa mahdollisesti toimia yhdessä energiamarkkinoilla paikaten toistensa puutteita.

– Suomessa ei osata esimerkiksi markkinoida tarpeeksi, eikä tuote voi pärjätä jos se on salaisuus. Molemmissa maissa osataan tehdä hyvin joitakin asioita. Jännittävimpiä tuloksia saadaan silloin, jos energia-alan huipputoimijat alkaisivat pelata samaan pussiin. Yhteistyössä hyödyt moninkertaistuvat, hän sanoo.

Oleellista on ymmärtää, että kun energia on kyseessä, tilanteet ovat muuttuneet jatkuvasti ja muuttuvat edelleen. Ympäristöystävällisyyden ja energiamuotojen väliset syy- ja seuraussuhteet voivat olla hyvin monimutkaisia, eikä vastauksia ole helppo löytää.

– Energian kohdalla muutos ei pysähdy eikä siihen liittyviin ongelmiin ole yksinkertaista ratkaisua, edes liuskekaasu ei ole sellainen. Samalla se tarkoittaa, että avoinna on paljon mahdollisuuksia, Oreck muistuttaa.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares