Kuva: Tuomas Porkkala
Eurovaaliehdokkaana oleva Alexander Stubb uskoo, että yksittäiselläkin edustajalla on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa Euroopan parlamentissa. Hänen mielestään teollisuuskysymyksiä ja cleantechiä voi edistää monista valiokunnista käsin, kuten ympäristö- tai sisämarkkinavaliokunnassa.

”Tulevaisuuden bisnes ei ole ainakaan ’dirtytechiä’”

Industrial Prime FI | helmikuu 26, 2014

Shares

Industrial Prime FI

helmikuu 26, 2014

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) pitää puhdasta teknologiaa lähes vastustamattomana. Hän uskoo, että koko maailma jää lopulta vihreän kasvun ja puhtaan teknologian pauloihin – ellei ole jo jäänyt. Eurovaaleissa ehdolla olevan ministerin mielestä cleantechin merkitys on oivallettu Suomessa teollisuuden rakennemuutoksen myötä. Nyt se on vain saatava Euroopan unioninkin agendalle kasvun tukemiseksi.

– Cleantech on vähän sellainen teollisuuden ala, missä pitää herätellä maailmaa. Konkreettisesti Euroopan tasolla se täytyy saada järjestelmään sisään ja varmistaa, että säädännöt, joita cleantechin saralla syntyy, vastaavat meidän käytäntöjä.

Vaikka Stubb korostaa nimenomaan EU:n säädösten merkitystä, asiaa ei saa unohtaa myöskään Suomessa.

– Myös kansallisella tasolla täytyy luoda lainsäädäntöä, joka tavalla tai toisella lisää cleantech-teollisuutta. Säädökset eivät välttämättä luo kasvua, mutta ne luovat sille kehikon. Tietysti kasvu vaatii myös rahoitusta ja jonkinlaista innovaatiotukea.

 

”Yritysten pitää uskaltaa kansainvälistyä ja kasvaa”

 

Stubb arvelee cleantechin olevan merkittävä tekijä sekä perinteisen teollisuuden uudistumisessa että uusien yritysten kehittymisessä.

– Olen aina sanonut, että kaikki yritykset tässä maailmassa ovat joskus aloittaneet start-uppina ja kaikkien tavoitteena on kasvaminen. Varmasti cleantechin saralla syntyy sekä uusia pienempiä yrityksiä, mutta myös vanhat yritykset siirtyvät sen puolelle. Loistava esimerkki on Neste Oil.

Suomesta puhtaan teknologian supervalta

Suomella on Stubbin mukaan loistavat mahdollisuudet nousta cleantechin supervallaksi.  Vahvuuksina hän pitää muun muassa Suomen ilmastoa ja vahvaa teknologiaosaamista, joka on Nokian insinöörien peruja.

– Yritysten pitää uskaltaa kansainvälistyä ja kasvaa. Björn Wahlroos on sanonut, että iPhone tuhosi Nokian kännykät ja iPad paperiteollisuuden. Näen sen ennemminkin niin, että niiden vuoksi syntyy uusia innovaatioita, ja niitä tässä maassa tarvitaan.

Aiemmin ulkoasiainministerinä ja europarlaamentaarikkona toiminut Stubb uskoo, että ihmiset ympäri maailmaa heräävät lopulta cleantechin tärkeyteen.

– Voi olla esimerkiksi Afrikan maita tai muita kehitysmaita, joiden resurssit eivät vielä tällä hetkellä riitä cleantech-toimintaan. Esimerkiksi aurinkoenergia tulee kuitenkin jossain vaiheessa varmasti olemaan kuuminta hottia Afrikassa.

– Tulevaisuuden bisnes on joka tapauksessa cleantechiä. Ei se ainakaan ole ”dirtytechiä” tai ”dirtyindustryä”, hän summaa.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares