Kuva: Tuomas Porkkala

Tynkkynen päästöjen vähentämisestä: ”Eroon haitallisista tukiaisista!”

Industrial Prime FI | maaliskuu 17, 2015

Shares

Industrial Prime FI

maaliskuu 17, 2015

Kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) puhui tänään Vaasa EnergyWeek 2015 -tapahtumassa aiheenaan kestävä energiakehitys ilman tukiaisia.

Tartuimme esityksen jälkeen Tynkkystä hihasta ja kysyimme, millaisessa tilanteessa olemme ilmastonmuutoksen kanssa ja miten uusiutuva energia voi.

– Kuten vanha sanonta kuuluu: jos olet kuopassa, kannattaa lopettaa kaivaminen. Olemme nyt pahassa kuopassa ilmastokriisin vuoksi. Samalla kuitenkin tuemme veronmaksajien rahoilla ilmastonmuutosta kiihdyttävien päästöjen tuottamista, Tynkkynen sanoo.

 

Eroon haitallisista tukiaisista

Tynkkysen mukaan kestävän energiajärjestelmän rakentamisen voisi aloittaa siitä, että karsitaan haitalliset tukiaiset pois. Esimerkkinä hän mainitsee maatilat, jotka voisivat hyödyntää vaikkapa kotimaassa tuotettua biokaasua.

– Sen sijaan tuetaan sitä, että maatilat polttavat Venäjältä tuotua polttoöljyä. Muuallakin maailmassa tuetaan vahvasti esimerkiksi öljyn etsintää ja hiilikaivoksia. Se tuntuu minusta aika nurinkuriselta, Tynkkynen ihmettelee.

Päästökauppaankaan Tynkkynen ei ole erityisen tyytyväinen. Euroopan Unionin päästömarkkinoilla yksi hiilidioksiditonni maksaa 7 euroa, mikä on hänen mielestään alhainen hinta.

– Jos ottaisimme lukuun kaikki ne haitat, mitä hiilidioksidipäästöt tuottavat ympäristölle ja ihmisten terveydelle, saisimme todennäköisesti 10-kertaisen summan nykyiseen päästöjen hintaan nähden, Tynkkynen laskee.

 

Nousevien talouksien ryhtiliike

Moni on huolissaan Kiinan ja Intian kaltaisten nousevien talouksien päästöistä. Tynkkynen ei ole täysin samaa mieltä. Hän muistuttaa, että esimerkiksi Afrikassa on onnistuttu jättämään saastuttava vaihe väliin ja alettu heti hyödyntää uusiutuvaa energiaa.

– Toki esimerkiksi Kiina ja Intia investoivat rajusti perinteisiin fossiilisiin polttoaineisiin. Samalla Kiina kuitenkin myös sulkee hiilikaivoksia ja panostaa uusiutuviin. Ja viime vuonnahan Kiinan päästöt vähenivät, niin kuin vähenivät alustavien tietojen mukaan myös koko maailman päästöt. Se on mielestäni todella rohkaisevaa, Tynkkynen sanoo.

Teknologia ja uusiutuvat energianlähteet kehittyvät ja kasvavat vauhdilla. Pitääkö tässä oikeastaan edes enää ryhtyä minkäänlaisiin energiansäästötalkoisiin?

– Mielestäni kiire tämän asian kanssa on jo liian kova. Tarvitsemme ison muutoksen ja tarvitsemme sen nopeasti, muuten alkaa näyttää huonolta. Tekniikalla pystytään vähentämään päästöjä merkittävästi, mutta meidän pitää myös olla valmiita muuttamaan käyttäytymistämme. Sanoisinkin, että ”molempi parempi”, Tynkkynen kiteyttää.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares