Kuva: iStock

Työturvallisuudella säästöjä yrityksille – suurtapahtuma tulossa Tampereelle

Industrial Prime FI | toukokuu 25, 2016

Shares

Industrial Prime FI

toukokuu 25, 2016

Tampereella järjestetään syyskuussa Suomen suurin työturvallisuuden tapahtumakokonaisuus, kun voimansa yhdistävät peräti neljä alaa koskettavaa erikoistapahtumaa.

Tampereen Messut Oy:n perinteisesti järjestämien EuroSafety- ja Työhyvinvointi -tapahtumien seuraan liittyy tänä vuonna myös Työterveyspäivät, jotka on tähän asti järjestetty Helsingissä.

– Näiden tapahtumien yhdistämisestä on jo kauan käyty keskustelua, sillä niihin osallistuvilla yrityksillä on hyvin pitkälti yhteiset intressit. Yhdistelmä on varmasti toimiva, projektipäällikkö Veli-Pekka Rouvali Tampereen Messuilta kertoo.

Laajan messukattauksen kruunaa toinen uusi yhteistyökumppani, Logistiikka-messut, joka osaltaan tukee työturvallisuus-teemaa omalla lähestymistavallaan.

Työturvallisuuteen uppoudutaan Tampereella tätä nykyä kahden vuoden välein. Jokaista yritystä nyt ja tulevaisuudessa velvoittava työturvallisuuslaki takaa tapahtumalle kestävän tarpeen. Palvelusektorin tarjonnalle luovat kysyntää lisäksi yritysten taloudelliset realiteetit.

– Nykyään yritykset hakevat työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin kehittämisellä toimintaansa säästöjä ja ennakoivaa järkevyyttä. Eri toimialoja kiinnostaa yhä enemmän esimerkiksi se, millaisin konkreettisin toimenpitein sairauspoissaoloja voidaan vähentää, Rouvali painottaa.

 

Kehitystä ja jarrutekijöitä

Jo 30-vuotisen historian omaavat, etenkin henkilösuojaimiin ja työturvallisuuteen keskittyvät EuroSafety-messut ovat Suomen työsuojelualan yritysten liitto STYL ry:n jäsenyritysten voimannäyte.

Liiton puheenjohtaja Jukka Nylander on seurannut suomalaisen teollisuuden toimintaa aitiopaikalta jo yli 40 vuoden ajan. Hänen mukaansa selvää edistystä on etenkin viimeisen 10 vuoden aikana tapahtunut. Positiivista on muun muassa se, että suojaimien käyttö on lisääntynyt jo pitkään. Yksi syy suuntaukselle on työntekijöiden nuorentuminen.

– Asennemuutos sukupolvien välillä on selvä. Vanhat jäärät ovat vähitellen jäämässä eläkkeelle, ja nykyisin suojain nähdään yhä yleisemmin työturvallisuuden parantajana eikä jonkinlaisena työntekoa häiritsevänä pakkona niin kuin ennen, Nylander toteaa.

Asennemuutosten ohella työturvallisuuden tasoa Suomessa parantaa luonnollisesti myös lainsäädäntö. Nylander nostaa kolmanneksi tärkeäksi tekijäksi työsuojainten jatkuvan kehityksen ja alati monipuolistuvan tuotevalikoiman. Myös kehitystä viivyttäviä tekijöitä kuitenkin löytyy.

– Kokopäivätoimisten työsuojelupäälliköiden määrä on Suomessa vähentynyt, minkä seurauksena yhä useammilla työpaikoilla joku hoitaa vastuuta oman toimensa ohella. Tällä saattaa hyvinkin olla oma vaikutuksensa muuten hyvin etenevän kehityksen jarruttajana.

Nylander näkee saman ongelman pätevän myös esimerkiksi työterveyshuollossa. Useilla yrityksillä ei enää ole omaa työterveyshuoltoa, vaan palveluja siirretään työpaikan ulkopuoliselle toimijalle.

– Silloin on mielestäni aiheellista kysyä: Säilyykö korkeatasoinen toimialakohtainen henkilösuojainosaaminen? Eri toimialojen kesken ei tällä saralla voida määritellä minkäänlaista kultaista keskitietä, mutta todennäköisesti niin kuitenkin yritetään monin paikoin tehdä.

Syyskuun 13.–15. päivä yrityksille koittaa erinomainen tilaisuus työturvallisuuden kehittämiseen. Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen on silloin tulossa jopa 250 näytteilleasettajaa, minkä lisäksi luvassa on vahva seminaaritarjonta. Kolmepäiväisen tapahtumakokonaisuuden odotetaan houkuttelevan jopa 10 000 ammattikävijää.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares