Industrial Prime
Hammaspyöriä raskaalle kone- ja laitevalmistusteollisuudelle valmistavan Tasowheel Gears Oy:n varatoimitusjohtaja Timo Syväjärvi (oik.) ja Tasowheel-konsernin toimitusjohtaja Kari Sorjonen.

Venäjä on mahdollisuuksien maa

Industrial Prime FI | syyskuu 19, 2013

Shares

Industrial Prime FI

syyskuu 19, 2013

Tasowheel-konsernin toimitusjohtaja Kari Sorjonen sekä Timo Syväjärvi, konsernin hammaspyöriä raskaalle kone- ja laitevalmistusteollisuudelle valmistavan tytäryhtiön Tasowheel Gears Oy:n varatoimitusjohtaja ­näkevät Venäjän ongelmien sijaan lukuisina mahdollisuuksina. Molemmat kuitenkin huomauttavat, että suomalaisyritysten etulyöntiasema Venäjän markkinoilla päättyy aikanaan. Pian Venäjällä kilpaillaan koko muun Euroopan kanssa.

Kaikissa markkinoissa on omat tunnuspiirteensä ja kulttuurinsa, eikä yhteistyötä venäläisten kanssa Tasowheelissä olla koettu sen haastavammaksi kuin muidenkaan ulkomaalaisten asiakkaiden kanssa toimimista.

–Toisinaan venäläiset ovat jopa yhteistyökykyisempiä kuin monien muiden maiden edustajat, Sorjonen sanoo.

Tasowheel on toiminut itänaapurin maaperällä aktiivisesti muutaman vuoden ajan. Sorjonen ja Syväjärvi ymmärtävät hyvin suomalaisten vaikeuksia sulattaa venäläistä byrokratiaa. Silti Syväjärvi ei suosittele asettamaan esimerkiksi tullikäytäntöjä kaupan esteeksi venäläisten kanssa.

– Se on yksi työ lisää muiden joukossa ja siihen on olemassa omat ammattilaisensa, joita kannattaa käyttää. Kun Venäjän tullista tavara on kerran mennyt läpi, niin toistettavuus paranee huomattavasti, Syväjärvi kannustaa ja jatkaa hetken mietittyään perään hymyillen:

– Jos vain ei vaihda tulliterminaalia välissä.

Sorjosen käsitys venäläisistä on se, että he todella haluavat tehdä kauppaa suomalaisten kanssa. Hän vihjaa suomalaisen alihankintateollisuuden mittaviin kasvuharppausmahdollisuuksiin Venäjän markkinoilla.

Mahdollisuudet liittyvät nimenomaan paikallisen valmistusosaamisen vanhentuneeseen tasoon. Vaikka Venäjällä on hallussaan paljon erinomaista teknologia- ja suunnitteluosaamista, on maan valmistusteollisuus Sorjosen mukaan vielä kymmenien vuosien päässä länsimaalaisesta tasosta.

 

 

”Suomalainen laatu on Venäjällä käsite”

 

 

– Mutta ei heidän nykyinen valmistusteollisuuden tilanne heidän tarvettaan laadukkaille tuotteille poista. Eikös meidän suomalaisten ole järkevää tehdä ja toimittaa sillä aikaa, kun venäläiset itse opettelevat?

– Suomalaisilla on nyt kymmenen vuoden aikaikkuna hyödyntää etulyöntiasemansa Venäjän markkinoilla. Seuraava sukupolvi Venäjällä puhuu jo sujuvasti englantia ja he pystyvät tekemään kauppaa länsimaiseen tapaan. Sen jälkeen siellä kilpaillaan täysin muun Euroopan kanssa samalla viivalla, Sorjonen povaa.

Syväjärvi huomauttaa perään ”suomalaisen laadun” olevan nykyisin Venäjällä aivan oikea käsite.

– Ihan samalla tavalla kuin Suomessa tunnistetaan tiettyjen tuotteiden osalta saksalainen tai sveitsiläinen laatu, Venäjällä teollisuuden piirissä tunnistetaan suomalainen laatu. Tätä meidän pitäisi osata käyttää paremmin hyväksemme, Syväjärvi sanoo.

– Suomalaiset ovat kilpailutilanteessa aina askeleen edellä, kun vain muistavat korostaa suomalaisuuttaan venäläisille.

 

Merkittävää kasvua, merkittävillä investoinneilla

Tavanomaisesti Tasowheel-konserni investoi noin 10–15 % vuosittaisesta liikevaihdostaan, mikä tarkoittaa miljoonaluokan panostuksia. Vuonna 2012 konsernin liikevaihto oli hieman yli 20 miljoonaa.

Nyt Sorjonen vihjailee investointien suhteen olevan tiedossa jotakin vielä ”suurempaa”.

– Emme nyt summaa paljasta, mutta teemme lähitulevaisuudessa merkittäviä kone- ja laiteinvestointeja, ja niillä pyrimme varmistamaan huippulaadun kilpailukykyisin hinnoin, minkä odotamme johtavan puolestaan kovaan kannattavaan kasvuun, Sorjonen sanoo paljastamatta yksityiskohtia.

Tasowheelin orgaaninen kasvu kotimarkkinoilla on vähäistä. Käytännössä liiketoiminta pystyy kasvamaan ainoastaan sen verran kuin konsernin asiakkaat kasvavat.

Tästä syystä myös pelimerkit on asetettu vientiä tukeviin toimiin. Kasvu syntyy nyt viennistä, mikä on puolestaan kasvattanut entisestään konsernin investointipaineita. Tilannetta ei toisaalta helpota Euroopassa vallitseva alan tuotantoylikapasiteetti. Eurooppa on Tasowheelin päämarkkina-aluetta hammaspyörävalmistuksen osalta.

Jatkuvat investoinnit ovat kuitenkin välttämättömiä, sillä konsernissa haetaan selvää yli 10 % vuosittaista kasvuvauhtia.

– Investoinnit vahvistavat kilpailukykyä perusasioissa, laadussa ja toimitusvarmuudessa. Hintataso on samalla kyettävä pitämään vähintäänkin nykyisellä tasolla, Sorjonen sanoo ja huomauttaa:

– Heti, kun astut Suomen rajojen ulkopuolelle, kilpailu moninkertaistuu. Silloin on pakko miettiä, millä eväillä lähtee liikenteeseen. Resurssien pitää olla kunnossa joka suhteessa, sillä toiset lähestyvät kauppaa hintakylki edellä ja toiset laatu- ja toimitusvarmuus edellä. Yleensä kyseessä ei ole sama talo.

Syväjärvi jatkaa nostamalla esiin myös uusiin, laajempiin palveluihin liittyviä kilpailuvaltteja, joilla tamperelaiset hammaspyörät pyörisivät maailman markkinoilla jatkossa entistäkin useammissa käyttökohteissa.

– Asiakkaan on saatava samalta luukulta jatkossa enemmän, paremmin ja nopeammin.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares