Industrial Prime
ST-Koneistuksen toimitusjohtaja Jarkko Selin.

Vientiteollisuuden kilpailukykyä voidaan parantaa yksinkertaisin keinoin – ST-Koneistuksen toimitusjohtaja kertoo ideansa

Industrial Prime FI | toukokuu 28, 2017

Shares

Industrial Prime FI

toukokuu 28, 2017

Hydrauliikkalohko- ja komponenttitoimittaja ST-Koneistus Oy tarjoaa nykyisin asiakkailleen myös lohkojensa kokoonpanoa. Edistysaskeleen taustalta paljastuu tekijöitä, joista suomalainen teollisuus voisi kenties ottaa opikseen.

Ylöjärveläinen ST-Koneistus on tarjonnut asiakkailleen hydrauliikkalohkojensa kokoonpanoa nyt jo parin vuoden ajan.

Idea lähti yksinkertaisesta havainnosta: ST-Koneistuksella pantiin merkille, että yrityksen valmistamilla hydrauliikkalohkoilla oli tapana tehdä pitkä Suomen-kiertue ennen kuin ne viimein olivat valmiita asennettaviksi lopulliseen käyttökohteeseensa.

– Logistiikkapäälliköt keskittyvät näiden kuljetuksien organisointiin ja kilpailuttamiseen ja ovat sitten tyytyväisiä, jos saavat neuvoteltua kuljetuksiin viiden prosentin alennuksen. Sitä ei kuitenkaan osata ajatella, että mitä jos siitä välistä voisikin jättää ne rekkakuljetukset kokonaan pois, ST-Koneistuksen toimitusjohtaja Jarkko Selin päivittelee.

Tästä oivalluksesta kaikki siis lähti ST-Koneistuksen kohdalla, ja nykyisin yritys kokoonpanee valmistamansa lohkot vaikka venttiilivalmiiksi asti. Asiakas saa siis tuotteensa käytännössä samaan hintaan, mutta sen ei tarvitse maksaa ylimääräisistä kuljetuksista matkan varrella. Myös toimitusajat lyhenevät.

– Suomi on maantieteellisesti sen verran iso maa, ettei sellainen tavaran jatkuva ajeluttaminen paikasta toiseen voi olla se kilpailukykyisin tapa hoitaa näitä hommia, Selin sanoo.

ST-Koneistuksen palvelu tuo asiakkaalle muitakin säästöjä. Esimerkiksi logistiikkapuolen hallinnointityö vähenee, kun lukuisien kuljetuksien järjestämiseen ja hinnoista tinkimiseen ei tarvitse kuluttaa niin paljon resursseja.

Asiakkaalla voi muutenkin olla melko paljon pääomaa sitoutettuna tiettyyn komponenttiin, mikäli se hoitaa sen valmistamisen ja varastoinnin itse.

Selin sanoo kertovansa asiakkaille usein suoraan, että hän on vilpittömästi huolissaan suomalaisesta teollisuustuotannosta.

– Saatan kysyä heiltä, että onko teillä todellakin varaa tehdä asioita niin monen mutkan kautta, kun me voisimme tehdä tuotteen kertaheitolla samasta putkesta valmiiksi: koottuna, maalattuna, kolmen kuukauden ennusteella ja viikon toimitusajalla.

 

 

”Fakta on, ettei suomalainen teollisuus pärjää kansainvälisessä kilpailussa ilman toimintansa tehostamista.”

 

 

Tehostaminen kotimaisen teollisuuden elinehto

Teollisuusyritys ulkoistaa kokoonpanoaan tavallisimmin silloin, kun sen liikevaihto kasvaa ja oma kapasiteetti täyttyy. Silloin edessä on valinta kapasiteetin lisäämisen ja ulkoistamisen välillä. Monesti ulkoistaminen on se kannattavampi vaihtoehto.

– Kun yrityksellä vauhti kasvaa, sen kannattaa vapauttaa työvoimaa, varastotilaa ja muita resursseja omalle ydintoiminnalleen. Sen myötä tuotannon sivuvirrat alkavat yhä enenevässä määrin tulla ulkoapäin sen sijaan, että kaikki tehtäisiin itse talon sisällä, Selin kuvailee.

Toimitusjohtajan mukaan kotimaisten vientiyritysten kannattaisikin keskittyä yhä enemmän ydinosaamiseensa sen sijaan, että resursseja käytettäisiin kokonaistuotteen kannalta pienistä komponenteista huolehtimiseen.

– Asenteet Suomessa muuttuvat hitaasti mutta varmasti. Meilläkin oli aikoinaan sellainen asenne, että tehdään itse kaikki mahdollinen, vaikka se maksaisikin aivan tuhottomasti, Selin nauraa.

Asia on kaksipiippuinen. Kun teollisuusyritys ulkoistaa tai tehostaa tuotantoaan, työn määrä vähenee ja sitä kautta tietenkin myös työpaikat.

– Fakta kuitenkin on, ettei suomalainen teollisuus pärjää kansainvälisessä kilpailussa ilman toimintansa tehostamista. Esimerkiksi robotteja ei Suomessa hankita siksi, etteikö työntekijöitä riittäisi, vaan jotta pysyisimme mukana kansainvälisessä kilpailussa.

Myös ST-Koneistus on tehostanut tuotantoaan reippaasti viime vuosien aikana. Silti työntekijöiden määrä on pitkään liikkunut tasaisesti viidenkymmenen tienoilla. Nykyisin yritys pystyy käytännössä saman työvoiman turvin takomaan aikaisempaan nähden kaksinkertaista liikevaihtoa.

 

 

 

 

”Ratkaisun helppous ja sen tarjoamat hyödyt kiinnostavat.”

 

 

Kokoonpanon kysyntä kasvussa

Ajan hengen mukaisesti myös yksittäisen alihankkijan oman liiketoiminnan kannalta on monesti järkevää nostaa oman tuotteen jalostusastetta. Siksi ST-Koneistuskin ryhtyi pari vuotta sitten tarjoamaan asiakkailleen myös lohkojensa kokoonpanoa.

Selinin mukaan kysyntä kokoonpanolle on ollut vahvassa nousussa erityisesti viime syksystä lähtien. Kysyntää ovat edistäneet tuotantoon tehdyt investoinnit, jotka eivät ole jääneet asiakkailta huomaamatta.

– Kun asiakkaat ovat nyt tulleet tehdasvierailulle, niin he ovat huomanneet että me olemme tosissamme tämän kokoonpanon suhteen, Selin kertoo.

Tällä hetkellä ST-Koneistus tekee kokoonpanoa kahdelle asiakkaalle, joita Selin kuvailee merkittäviksi. Lisäksi pienempiä sarjoja tehdään kouralliselle asiakkaita, ja muutamalle asiakkaalle menee pari kertaa vuodessa isompi satsi kerralla.

Vuonna 2016 ST-Koneistuksen kirstuun kilahti kokoonpanosta noin 100 000 euroa. Kuluvan vuoden osalta ennusmerkit näyttävät sen verran hyviltä, että summa saattaa jopa kuusinkertaistua 600 000 euroon.

– Ellei nyt maailma satu vuoden aikana niskaan kaatumaan, Selin lisää varmuuden vuoksi.

Vaikka ennusmerkit ovat jo valmiiksi positiivisia, Selin uskoo uusia asiakkaita löytyvän lähitulevaisuudessa vielä lisää.

– Ratkaisun helppous ja sen tarjoamat hyödyt kiinnostavat, se on varmaa!

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares