Kuva: Noora Huokonen
Sotkamo Silverin Sotkamossa sijaitsevan hopeakaivoksen rakentaminen on tarkoitus aloittaa syksyllä. Konsernijohtaja Timo Lindborg näkee kaivosteollisuudessa paljon positiivisia puolia, vaikka ala painiikin Suomessa erilaisten vaikeuksien kanssa.

Yhteiskunnan asenteet hidastavat vihreää kaivosteollisuutta Suomessa

Industrial Prime FI | maaliskuu 27, 2014

Shares

Industrial Prime FI

maaliskuu 27, 2014

Kaivosteollisuuden tulevaisuus ei vaikuta Suomessa tällä hetkellä kultaiselta. Kapulaita kaivosten rattaisiin lykkäävät muun muassa lupahankintojen pitkittyvät käsittelyaikataulut ja asenteet kaivosteollisuutta kohtaan. Myös sijoittajien verotukseen voisi ottaa mallia Ruotsista, sanoo Sotkamossa hopeakaivosta kehittävän Sotkamo Silverin konsernijohtaja Timo Lindborg.

Lindborgin mukaan kaivosteollisuutta hankaloittaa Suomessa se, että siitä ei ole osattu luoda oikeanlaisia mielikuvia. Vihreämpää teollisuudenalaa saa hänen mukaansa hakea.

–  Nyky-yhteiskunnan asenteet ovat yksi ongelma. Ajatellaan, että metallin voi ostaa suoraan kaupasta eikä ymmärretä sitä, että jonkun pitää harrastaa liiketoimintaa, Lindborg napauttaa.

Myös osaamisen puute vaikuttaa asenteisiin. Lindborgin mielestä aina ei ymmärretä, kuinka paljon kaivosteollisuus vaatii.

– Kaikki helposti louhittavat esiintymät on oikeastaan jo löydetty ainakin Pohjoismaissa. Kaivosten teknologiset vaatimukset ja osaamistason tarpeet kasvavat koko ajan mitä syvemmälle mennään.

Ruotsista mallia

Kaivosalalla yli kolme vuosikymmentä toiminut Lindborg sanoo, että rahoituksen löytyminen on kaivosprojekteihin aina ollut hankalaa, isompien sijoittajien puute ei ole vain tämän ajan ongelma.

– Onnistuneita hankkeita on ollut liian vähän, vaikka niitäkin on, muun muassa Pyhäsalmi, Suurikusikko, Kylylahti, Pampalo ja Nordkalk. Monet hankkeet ovat olleet sijoittajille suuri pettymys. Täytyy kuitenkin muistaa, että mitä suurempi riski sitä korkeammat tuotot ovat mahdollisia. Pienellä riskillä ei myöskään saa suuria tuottoja, Lindborg selventää.

 

”Kaivosteollisuus on niin vihreää

kuin teollisuus voi olla”

Ruotsissa kaivosala ja siihen sijoittaminen toimii hänen mukaansa huomattavasti paremmin.

– Ruotsin matkiminen lainsäädännön osalta lopetettiin 80-luvulla, mutta sitä olisi pitänyt jatkaa. Siellä tilanne on ihan erilainen, esimerkiksi pörssisijoittamista suositaan verollisesti.

Maailmalla mahdollisuuksia

Vaikka Suomessa kaivosteollisuuden tulevaisuus näyttää vaikeutuneen, maailmanlaajuisella mittakaavalla Lindborg näkee paljon myös hyvää.

– Kaivosteollisuutta tarvitaan ja se on niin vihreää kuin teollisuus voi olla. Esimerkiksi metallien kierrätysaste on suurin niille mahdollinen, noin 60–70 prosenttia. Kaivos on lisäksi yksi turvallisimmista teollisista työpaikoista, hän jatkaa.

Ympäristöasiat ovat alkaneet kiinnostaa ihmisiä ja sijoittajia yhä enemmän viimeisten vuosien aikana. Lindborg uskoo, että kiinnostus vain lisääntyy tulevaisuudessa. Eettisyys onkin yksi menestyvän kaivostoiminnan peruspilareista.

– Kun kaivosteollisuudessa seuraa ohjeita ja alan hyväksi havaittuja toimintatapoja, pääsee jo pitkälle, hän uskoo.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares